Неприємний запах із взуття — досить поширена проблема як улітку, так і взимку у представників обох статей. Так, все вірно, пахнуть не лише кросівки у спортсменів після тренування, а й зимове взуття, туфлі та навіть босоніжки.

Як боротися з цією проблемою не лише експрес-методами, а й запобігти її появі в майбутньому, ми розповімо у цій статті.

 

Чому виникає неприємний запах із взуття?

Є кілька причин, чому взуття може почати тхнути, і більшість із них пов'язані з вологістю та бактеріями.

Коли ви носите взуття, ваші ноги активно пітніють, волога затримується всередині взуття. Згодом бактерії починають активно розмножуватися, і це може спричинити неприємний запах.

Ще одна причина, через яку взуття може пахнути, полягає в тому, що воно не провітрюється належним чином. Якщо ви носите ту саму взуття кожен день і не даєте їй можливості висохнути, це може призвести до накопичення вологи та бактерій.

Погана гігієна також може сприяти появі неприємного запаху.

Нарешті, тип матеріалу взуття також може грати роль у тому, як швидко взуття починає смердіти. Синтетичні матеріали, такі як поліестер або нейлон, мають властивість затримувати вологу більше, ніж натуральні матеріали, такі як шкіра, що може призвести до більшої кількості проблем із неприємним запахом.

 

Як швидко позбутися запаху взуття

Як ви вже зрозуміли, причини запаху досить природні, і далеко не завжди ми маємо можливість регулярно міняти щоденне взуття на нову пару. Але що робити, якщо завтра вранці на роботу чи важливу зустріч, а ви “засікли” небажаний запах? Розглянемо кілька ефективних домашніх методів, як усунути проблему швидко.

 

Заморожування

Бактерії винуватці неприємного запаху не виносять низьких температур, тому один із найкращих способів його усунути — помістити пару на ніч у морозилку або на балкон, якщо за вікном мінусова температура. Перед процедурою добре вимийте взуття, особливо підошву від можливого бруду. Якщо пара вирушає в морозилку, не допускайте прямого контакту з продуктами.

Вранці за годину до виходу з дому дістаньте взуття, дайте йому трохи розморозитись і сміливо йдіть у своїх справах у свіжих туфлях чи кросівках.

 

Харчова сода

Харчова сода — універсальний інгредієнт, який допоможе швидко видалити запах із взуття. Він нейтралізує рівень pH бактерій, що викликають запах, завдяки чому ваше взуття пахне свіжістю та чистотою. Ось як можна використовувати харчову соду:

  • Насипте харчову соду всередину взуття та залиште на ніч. Вранці струсіть залишки соди або заберіть пилососом.
  • Ви також можете зробити пасту, змішавши соду з невеликою кількістю води. Нанесіть пасту на внутрішню частину взуття, залиште на кілька годин, а потім протріть вологою серветкою.
  • Ще варіант — насипте харчову соду в невеликий тканинний мішечок або шкарпетку і помістіть всередину взуття. Залишіть його там на кілька годин або на ніч.

 

Чайні пакетики

Чайні пакетики — ще один простий та ефективний спосіб прибрати запах із взуття. Дубильні речовини в чаї мають природні дезодоруючі властивості, які допомагають поглинути неприємний запах. Ось що потрібно зробити: покладіть кілька чайних пакетиків у взуття та залиште на ніч.

Ви також можете приготувати чайний навар, прокип'ятивши кілька пакетиків у каструлі з водою протягом кількох хвилин. Дайте чаю охолонути, змочіть у розчині серветку або паперовий рушник і покладіть його у взуття. Залишіть на кілька годин або на ніч.

Ви можете використовувати трав'яні чайні пакетики, такі як м'яту та лаванду для приємного аромату.

 

Оцет

Оцет — потужний натуральний інгредієнт, який допоможе усунути неприємний запах. Його кислотні властивості вбивають бактерії та грибки, що викликають запах. Ось як використовувати оцет:

  • Змішайте рівні частини води та оцту в пульверизаторі. Розпорошіть розчин всередині взуття і дайте йому висохнути. Ви також можете змочити ганчірку або паперовий рушник в оцті та покласти його всередину взуття. Залишіть його там на кілька годин або на ніч.
  • Якщо вам не подобається запах оцту, додайте кілька крапель ефірної олії або замість нього використати яблучний оцет.

 

Спирт

Спирт чи антисептик швидко вб'ють збудників запаху. Змішайте рівні частини води та медичного спирту. Розпиліть суміш усередині взуття або протріть змоченою серветкою. Для більш відчутного ефекту залиште ганчірку або серветку зі спиртовим розчином на ніч у взутті.

Не використовуйте занадто багато спирту, він може пошкодити деякі матеріали взуття, наприклад, шкіру.

 

Вугілля

Активоване вугілля — це природний та ефективний спосіб поглинути неприємний запах із взуття. Його пориста поверхня може затримувати бактерії та молекули запаху, завдяки чому ваше взуття стане свіжішим.

Покладіть кілька шматочків активованого вугілля в тканинний мішечок або носок і помістіть його у взуття. Залишіть його там на кілька годин.

Якщо у вас немає активованого вугілля, ви можете використовувати звичайне вугілля з грилю для барбекю. Тільки не забудьте, що він може залишати темні сліди, тому використовуйте тканину.

 

Як запобігти появі неприємного запаху

Щоб подібна ситуація не турбувала вас занадто часто, скористайтеся наступними простими, але дієвими порадами та додайте їх у рутину для догляду за предметами гардеробу.

  • Носіть чисті шкарпетки щодня і змінюйте їх, якщо вони стають вологими.
  • Давайте взуттю можливість провітритися і висохнути після кожного дня на ногах. За можливістю можливості змінюйте пари між собою.
  • Не носіть занадто тісне або невідповідне за розміром взуття, тому що в ньому ваші ноги більше пітнітимуть.
  • Використовуйте присипку для ніг, щоб увібрати вологу і зберегти ноги сухими. Також підійдуть дезодоранти для ніг та взуття.
  • Утримуйте своє взуття в чистоті, протираючи його серветкою тканиною і даючи йому повністю висохнути, перш ніж надягати його знову. Візьміть це правило за звичку, наприклад, при виборі вбрання для наступного дня.
  • Зберігайте взуття в прохолодному, сухому місці, далеко від прямих сонячних променів та тепла.
  • Після використання сезонного взуття, ретельно промийте його зовні і протріть антисептиком усередині перед відправкою на зберігання в шафу.

 

Дотримуючись цих порад і використовуючи один з перерахованих вище методів, ви надовго забудете про проблему неприємного запаху.