Чи траплялося з вами, що ви відправили до пральної машини зовсім новий светр, а дістали його на кілька розмірів менше? Чи поспішаючи на роботу, пропалили улюблену блузку? Щоб уникнути таких ситуацій, рекомендуємо уважно вивчити значки для догляду за одягом.

 

Чому розуміння значків на етикетках одягу — це важливо?

Вміння розшифрувати піктограми на етикетках одягу — важлива побутова навичка з низки причин. Насамперед, значки містять дійсно важливу інформацію про догляд за річчю, у тому числі інструкції з прання та сушіння. Недотримання цих інструкцій може призвести до пошкодження предмета гардероба або навіть травмування користувача.

 

як розшифрувати значки на етикетці

 

Крім того, вміння "прочитати" значок на бірці дасть можливість прийняти вам обґрунтоване рішення на момент покупки. Наприклад, такі символи, як «не сушити в барабані» або «тільки сухе чищення», можуть вказувати на те, що річ виготовлена з делікатних матеріалів, що вимагають особливого, часто дорогого догляду, і може бути не такою довговічною.

Зрештою, символи на етикетках одягу допомагають споживачам зробити екологічно свідомий вибір. Багато лейб тепер містять спеціальні знаки, що вказують на те, що одяг виготовлений з екологічно чистих матеріалів або що він був виготовлений екологічно чистим методом.

Тепер, розуміючи важливість цього питання, давайте розберемося, які існують символи, і що вони позначають.

 

Які існують значки на ярликах одягу?

Усі символи на бирках можна класифікувати на 5 груп:

  • Таз із водою позначає прання. Якщо ви бачите такий малюнок на етикетці, це означає, що вашу річ можна прати. Якщо значок перекреслено, ваш одяг не можна прати самостійно і, як правило, його необхідно віддати в хімчистку.
  • Трикутник — відбілювання. Багато людей думають, що якщо одяг білий, його можна відбілити у будь-якому випадку. Проте це зовсім не так. Обов'язково спершу перевірте етикетку.
  • Квадрат — сушіння. В Україні мало хто використовує сушильні машинки, але все ж таки значення цього символу варто вміти трактувати.
  • Значок із праскою, мабуть, найочевидніший — він позначає допустиму температуру прасування та її можливість загалом.
  • Кружечок означає, що річ потрібно віднести до хімчистки. Символ повідомляє працівникам хімчистки, який процес чищення потрібний для вашого одягу. Вам не потрібно знати, що означають літери всередині кола, але ви ніколи не повинні ігнорувати ці символи та кидати одяг у пральну машину.

 

значки на ярликах
 

Зробіть скріншот, щоб ця схема завжди була під рукою.

А тепер розглянемо варіації кожного символу, адже видів кожного процесу догляду за речами теж є безліч.

 

Значки для прання

Значок тазика з водою може мати багато додаткових позначок, як показано нижче.

 

значки для прання

Розберімо усі ці доповнення.

  • Якщо в основному малюнку є число, воно показує максимально допустиму температуру води в градусах Цельсія, яку слід використовувати для прання виробу.
  • Відсутність додаткових ліній під мискою означає, що можна прати річ, використовуючи звичайний режим вашої пральної машини. Одна смужка означає, що предмет одягу потрібно прати в делікатному режимі. Дві лінії означають, що річ слід прати в особливо дбайливому спеціальному режимі.
  • Рука в тазі означає, що вам потрібно прати речі вручну, а не в пральній машині, за максимальної температури 40 С.

Ці символи допомагають розшифрувати, які тканини витримують процес прання, а які слід доглядати вручну. Нагадаємо, якщо на еикетці зображено перекреслений таз із водою, це означає, що прання заборонено у будь-якому вигляді.

 

Відбілювання

Кожна господиня чи господар має знати: не всяка біла річ може бути відбілена. Є матеріали, які апріорі не повинні піддаватися такому виду догляду.

  • Вовна. Відбілювач може пошкодити натуральні волокна вовни та викликати усадку та знебарвлення.
  • Шовк. Агресивний засіб послабить тонкі волокна шовку і зробити його ламким або знебарвленим.
  • Спандекс після відбілювання втратить еластичність та форму.
  • Шкіра містить натуральні олії, що висихають під впливом хлору або іншого відбілюючого засобу, в результаті шкірний виріб тріскається і втрачає свій первісний вигляд.
  • Віскоза. Відбілювач призводить до її знебарвлення та втрати форми.

 

значки відбілювання

А тепер розглянемо що кажуть нам символи на лейбах з приводу цього питання.

  • Порожній трикутник означає, що можна використовувати будь-який відбілювач з хлором або без нього.
  • Перекреслений трикутник (порожній або зафарбований) означає, що предмет гардероба не можна відбілювати в жодному разі.
  • Якщо всередині трикутника є абревіатура CL, предмет одягу може бути вибілений засобом на основі хлору.
  • Дві косі лінії у трикутнику або перекреслена абревіатура CL забороняють використання хлору. Для таких речей можна використовувати засоби на основі інших активних компонентів.

 

Сушіння

Сушильні машини не такі популярні, як пральні, але як не пошкодити в ній улюблену річ теж варто знати.

 

знаки сушіння

  • Коло всередині квадрата означає, що одяг можна сушити в машині за найвищої температури.
  • Перекреслене коло та квадрат означають, що одяг не можна сушити у машині, допускається лише природне висихання.
  • Горизонтальна смужка всередині означає, що одяг можна сушити у “природних” умовах та у горизонтальному положенні.
  • Слідкуйте за крапками. Символ барабанного сушіння з крапкою в центрі означає, що річ можна сушити в машині за низької температури. Дві крапки — можна сушити при середній температурі, три крапки — сміливо застосовуйте максимальну температуру сушіння.
  • Три вертикальні смужки всередині квадрата означають, що одяг слід сушити, не надаючи йому форми і не розгладжуючи.

 

Знаки прасування

Зі значками прасування розібратися простіше, але все ж таки ми деталізуємо їх.

 

значки прасування

  • Значок праски показує, що предмет можна прасувати загалом.
  • Праска з хрестиком означає, що прасування заборонено.
  • Якщо всередині є одна крапка, використовуйте слабке нагрівання; дві крапки — дозволено середнє нагрівання; три крапки — допускається висока температура.
  • Якщо символ праски має дві перехрещені вертикальні лінії, розташовані нижче, уникайте використання пари.

 

Професійне чищення

Зазвичай, таким видом позначень користуються в хімчистці, але вам знати їх теж не завадить.

 

значки сухої чистки

  • Якщо предмет можна здати в хімчистку, на ньому є значок у вигляді кола.
  • Круг із хрестиком на одязі показує, що річ не можна здавати у хімчистку.
  • Якщо всередині кола є маленька буква, це вказує працівнику хімчистки, яку хімічну речовину слід використовувати.
  • Додаткові лінії біля кола означають наступне: 1) лінія зверху ліворуч — сухе чищення з мінімальною кількістю вологи, 2) лінія зверху праворуч — заборонена обробка парою, 3) лінія знизу ліворуч — тільки низькі температури, 4) лінія знизу праворуч — короткий цикл очищення.

 

Як значки на бирках допоможуть у виборі одягу при покупці?

Етикетки з догляду містять важливу інформацію про те, як доглядати одяг, щоб він прослужив якомога довше і стануть вашими надійними помічниками при покупці.

Дотримуючись інструкцій з догляду, ви можете допомогти запобігти пошкодженню тканини, вицвітання, усадці та іншим проблемам, які можуть скоротити термін служби вашого одягу. Наприклад, якщо сорочка позначена як «тільки хімчистка», ви можете подумати про витрати та незручності, пов'язані з необхідністю віднести її до хімчистки перед покупкою. Так само, якщо предмет одягу позначений як «сушити в пральній машині за низької температури», ви можете переконатися, що у вас є сушарка, яка може витримати цей режим.

Етикетки з догляду також можуть допомогти вам вибрати одяг, що відповідає вашому способу життя. Якщо у вас не так багато часу або енергії для прання, ви можете пошукати одяг з позначкою «простий у догляді» або «придатний для прання». З іншого боку, якщо ви готові докласти трохи більше зусиль для догляду за одягом, ви можете вибрати одяг, який вимагає більш делікатного догляду, але виготовлений з високоякісних матеріалів, які прослужать довше.

В цілому, етикетки догляду містять цінну інформацію, яка може допомогти вам прийняти обгрунтоване рішення при виборі одягу. Дотримуючись інструкцій з догляду, ви допоможете своєму одягу виглядати чудово і прослужити якомога довше.