Кожен гарний господар чи господиня повинні мати уявлення про те, як правильно зберігати ті чи інші продукти харчування на своїй кухні. Дуже часто крупи зберігають у фабричній упаковці, і це не зовсім правильно.

По-перше, це не дуже зручно. Через порушення цілісності такого часто тонкого пакування крупи розсипаються по підлозі, столу чи у шафі.

По-друге, при зберіганні сухої каші у негерметичній упаковці можуть завестися жучки чи хробаки. Часто туди дістається і харчова міль. Це означає, що запаси можна сміливо викидати у відро для сміття чи нагодувати птахів у ліпшому випадку. 

То як же зберігати крупи?

Зараз у магазинах можна знайти великий асортимент різної герметичної тари, призначеної для зберігання круп та різних сипучих продуктів. Сучасні виробники випускають красиво оформлені баночки, які вдало впишуться в інтер'єр на будь-якій кухні — будь-то сучасний хай-тек чи класичні квіти на шпалерах. 

Терміни зберігання круп

Однак що важливо знати про самі злаки? При зберіганні круп важливо розуміти, що вони мають терміни зберігання та реалізації. 

Наприклад, рис може пролежати півтора року і зберегти всі свої корисні властивості і не зіпсується за умови, звичайно, правильного зберігання. А ось пшоно не слід зберігати більше 4 місяців, після закінчення цього терміну крупа може згіркнути і мати неприємний присмак та запах. 

Гречка зберігається довго, близько 20 місяців, а ось манку потрібно вжити протягом 14 місяців. Вівсяні пластівці не рекомендується зберігати більше 5 місяців, це стосується і мюслі.

 

Види тари для зберігання круп

Дуже часто ємності для круп не лише симпатичні зовні, а й практичні, зручні та дуже легкі. Вага відіграє важливу роль, адже, якщо поставити на полицю багато таких ємностей, наповнених крупами, навантаження на тумбу буде незначним.

 

Металеві банки

Хороші, красиві та якісні контейнери, зручні для зберігання сухих каш. На жаль, у металевих банок є одна вада: згодом на них можуть з'явитися плями іржі. В такому випадку металеві контейнери автоматично стають непридатними для зберігання продуктів.

 

Банки з нержавіючої сталі

Стильний та сучасний варіант для зберігання сипучих продуктів. Варто зазначити, що тара з не нержавіючої сталі досить дорога, однак досить довговічна.

 

Скляна тара

Відмінний, красивий та зручний спосіб зберігання круп — тримати їх у скляній тарі. У магазинах багато скляних баночок різного дизайну.

Зберігати крупу можна у звичайних скляних банках з кришками, якими користувалися ще наші бабусі. А стилізувати їх під дизайн вашої кухні можна власноруч. Потрібно лише включити фантазію та купити кілька банок та фарби, а дизайн можна знайти у мережі чи придумати самостійно.

Єдиний мінус скляних ємностей — крихкість. У разі падіння уламки скла та крупи будуть по всій підлозі. 

 

Керамічні контейнери

Керамічні ємності вважаються найкращими для зберігання круп та сипучих продуктів. Однак матеріал, як і скло, дуже крихкий.

 

Пластикові пляшки

Якщо у вас обмежений бюджет, для зберігання каші можна пристосувати звичайні пластикові пляшки. Головне, аби вони були сухими всередині. 

 

Народні секрети тривалого зберігання крупи

Каша — відмінне джерело вуглеводів, отже енергії для організму людини. У кожної господині обов'язково має бути кілька їх видів, щоб будь-якої миті можна було приготувати смачну і корисну страву чи гарнір.

Скористайтеся цими простими порадами щодо зберігання круп і тоді на ваших продуктових запасах не заведуться непрохані гості.

Купивши крупу, не зберігайте її у пластикових або паперових фабричних пакетах. Пакет може порватися, крупи розсипляться на полиці або, у гіршому випадку, на підлозі, і тоді вам доведеться витратити час на прибирання. На жаль, такий продукт вже не придатний до вживання.

Крупа в поліетиленовому пакеті може запріти, для її зберігання краще обрати спеціальний перфорований пакет, однак цієї умови дотримуються далеко не всі виробниками. 

Найчастіше крупи купуються гуртом, а потім фасуються у звичайні поліетиленові пакети. Часто до таких ємностей потрапляє волога, яка може спровокувати розвиток грибка, або ж шкідники, типу харчової молі.

Тому куплену крупу відразу ж, принісши додому, необхідно пересипати в чисту суху скляну або металеву тару. Якщо якість продукту викликає у вас сумнів, переберіть кашу. Якщо ви зробите це, подальший процес приготування займе набагато менше часу. Можна довірити цю кропітку роботу дітям, тоді каша буде готова до вживання, а діти залучені до роботи.

Звісно, часи колишнього дефіциту вже минули. Нині у продуктовому магазині можна купити будь-яку кашу. Але навіть при частих закупках невеликої кількості круп необхідно забезпечити їх правильне зберігання, тоді продукти не втратять своєї користі.